Haná

Haná – malebná rovinatá krajina rozlehlých úrodných polí a chráněných lužních lesů, leží v samém srdci Moravy. Vyniká přívětivým klimatem, památkami UNESCO, regionálními lahůdkami, folklorem s bohatě zdobenými kroji i velmi svérázným nářečím.

KROMĚŘÍŽ (52 km) – hanácké Athény

Květná zahrada KroměřížKroměříži se pro unikátní soubor architektonických památek a půvabných zahrad přezdívá „hanácké Athény“. Od roku 1999 je barokní město zapsáno do seznamu chráněných památek UNESCO.
Město založil biskup Bruno ze Šumburku. Jeho hrobku najdete v kostele sv. Mořice v centru města. 
Kroměříž se pyšní arcibiskupským zámkem s překrásně zdobenými sály a zámeckou obrazárnou. Krásu města podtrhují kroměřížské zahrady a podzámecký anglický park s exotickými dřevinami. Velký význam pro Kroměříž mají arcibiskupské vinné sklepy, kde se vyrábějí originální mešní vína.

 

Hostýn (58 km) – poutní místo

Svatý Hostýn - poutní místoSvatý Hostýn je stejně jako Velehrad velmi oblíbeným mariánským poutním místem na Moravě. Bazilika Nanebevzetí Panny Marie stojí v nadmořské výšce 718 m na vrcholu Hostýna. Vedle baziliky začíná křížová cesta, kterou navrhl slovenský architekt Dušan Jurkovič.

Na vrcholu Hostýna byla v roce 1898 zbudována rozhledna. Skýtá úchvatný výhled na Hostýnské vrchy a Hanou. Hostýn je dostupný autobusem z Bystřice pod Hostýnem a pěšky po modré a červené turistické značce.

 

Olomouc (80 km) – druhá největší památková rezervace v České republice

Sloup Nejsvětější Trojice v OlomouciOlomouc je druhou největší památkovou rezervací v České republice. V historickém centru města stojí impozantní barokní Sloup Nejsvětější Trojice, který zapsal Olomouc do seznamu UNESCO. K nejvýznamnějším světským památkám patří radnice s orlojem z roku 1519. Četné církevní památky nejlépe reprezentuje gotická katedrála sv. Václava. Chrám sv. Mořice ukrývá největší varhany ve střední Evropě.

Nejznámější poutní místo na Hané, Svatý Kopeček s bazilikou Navštívení Panny Marie, najdete 5 km od Olomouce.