Kolonáda a hala Vincentka

Luhačovice patří k jedněm z nejkrásnějších lázeňských a turistických cílů v České republice. Malebnou atmosféru tvoří různorodé architektonické styly. Lázeňská kolonáda je spolu s Jurkovičovým domem nejvýznamnější stavbou v srdci lázní.

Lázeňská kolonáda byla postavena ve stylu poválečného monumentalizujícího funkcionalismu s ornamentálními prvky. Dotváří prostor založený Jurkovičem, respektuje okolní stavby a dává vyniknout dominantnímu Jurkovičovu domu.

Lázeňskou kolonádu v Luhačovicích ročně navštíví na jeden milion lidí. Funkcionalistická stavba Oskara Pořísky sestává ze tří objektů - Velké kolonády, haly Vincentka a Malé kolonády.

Kolonáda oplývá řadou architektonických a urbanistických prvků a zachovala si i původní materiály. Byla prohlášena za kulturní památku České republiky. S dalšími historickými budovami tvoří kolonáda výjimečný prostor lázeňského areálu, jenž byl nominován na zápis do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Stavba kolonády probíhala v období 1947 - 1951. Prosklené kolonádní plochy, otevřená atria a střešní světlíky symbolizovaly vzdušnost a propojení s přírodou.

Během času hala Vincentka i přilehlé prostory některé z těchto originálních prvků ztratily. V průběhu let se měnily původní subtilní profily, zakryl se světlík u pramene Amandka a v atriích se rozrostla bujná vegetace.

V roce 2019 prošla kolonáda a hala Vincentka kompletní revitalizací.

Kolonáda v novém 

Revitalizace kolonády byla jedinečnou příležitostí uvést kulturní památku do původního stavu a rozšířit možnosti jejího využití zpřístupněním nových, dosud uzavřených míst. Tento záměr se zdařil díky renovaci původních prvků a pečlivým replikám originálních prvků. Prostory se vyčistily a znovu natřely tak, aby respektovaly původní barevnost objektu.

Repliky byly velmi nákladné a připouštěly se pouze výjimečně. Kompletně zrenovována byla železobetonová konstrukce podlahy s novou replikou mozaikové dlažby. Kompletní rekonstrukcí prošlo i osvětlení. Do stropních podhledů a čelní římsy celé kolonády se umístily repliky nedochovaných svítidel. Novinkou, která vychází z původního architektonického záměru, je osvětlení na sloupech u bývalého pramene Amandka.

Hala Vincentka po rekonstrukci 

Hala uprostřed kolonády v sobě ukrývá nejvzácnější bohatství Luhačovic - pramen léčivé minerální vody Vincentka.

Architektonicky hodnotná hala působí po rekonstrukci světleji, je vzdušná a barevně sladěná jako před sedmdesáti lety, kdy byla postavena.

Působivá je její funkcionalistická majestátnost a architektonická čistota. Na ochozech si lze prohlédnout zajímavou expozici o historii luhačovického lázeňství, původu zdejších léčivých pramenů i proměnách této impozantní stavby.

OTEVÍRACÍ DOBA HALY VINCENTKA

 

Virtuální prohlídka kolonády 

 

Revitalizace kolonády v roce 2019

Na průběh revitalizace se můžete podívat v časosběrných videích:

Kolonáda

 

Hala Vincentka