Lázeňské pohárky

Lázeňské pohárky jsou nepostradatelnou výbavou každého lázeňského hosta. Společnost Lázně Luhačovice má vlastní unikátní pohárky, které vzešly z jedinečné designérské soutěže.

Vítězné pohárky jsou originální a netradiční. Byly navrženy výhradně pro Lázně Luhačovice, a. s. a staly se jejím osobitým symbolem.

Designérskou soutěž pořádala společnost Lázně Luhačovice a jejím garantem byl CZECHDESIGN. Hlavní kritéria byla dvě. Originalita a inovace. Soutěž vzbudila zájem u mnoha zkušených i mladých začínajících tvůrců. Do soutěže přihlásili více jak 150 návrhů vysoké umělecké úrovně. O vítězství bojovaly tradiční tvary spolu s novými, inovativními a progresivními návrhy. Odborná porota vybrala 6 finálních děl, které postoupily do druhého kola.

Lázeňský pohárek Nectarium - vítěz designérské soutěže

Vítězem zvoleným odbornou porotou se stal pohárek od mladé designérky Adély Choré, zvaný Nectarium. Ten je stylizován do podoby lučního kvítku. Nectarium je místem, kudy se na povrch rostlin dostává nektar, v případě pohárku neméně vzácná minerální voda. Pohárek má jednoduchý tvar, přesto je však hravý a originální. Do jeho středu je vsazeno brčko, které napodobuje pestík květu. Tvar nádobky je čistý a příjemně se drží. Je vyroben z vysoce kvalitního porcelánu. Každý pohárek je originál. 

Výrobcem pohárků Nectarium je firma Queens Crown z městečka Chodov u Karlových Varů. Rodinná manufaktura si udržuje výjimečné postavení na trhu. Vyrábí historické repliky, své výrobky tradičně rukodělně zpracovává a používá pouze suroviny českého původu. Naprostou většinu výrobků vyvážejí do celého světa. Nejdražší ručně dekorované výrobky z dílny Queens Crown vlastní i jordánská princezna či prezident Kazachstánu. 

Lázeňský pohárek Nectarium se již nevyrábí a nelze ho tudíž zakoupit.

Lázeňský pohárek Labuť/Swan - vítěz veřejné soutěže

Během slavnostního zahájení lázeňské sezóny v roce 2016 představili své pohárky všichni finalisté designérské soutěže na výstavě v hale Vincentka. Veřejnost měla možnost si pohárky nejen prohlédnout, ale i hlasovat o svém vítězi. Nejvíce ji zaujal pohárek od autora Daniela Piršče s názvem „Labuť“.  Daniel Piršč je zkušeným českým designérem a ve své oblasti vyhlášeným autorem. Do roku 2003 působil jako odborný asistent Ateliéru Keramika na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Poté se přesunul na jih Moravy do Mikulova, kde si v roce 2005 otevřel vlastní studio na výrobu autorského porcelánu. Studio Pirsc Porcelain používá špičkovou technologii a jeho součástí je i autorská galerie. Zaměřuje se na technologicky neobvyklé postupy. Každý produkt je zde hýčkán a prochází několika úpravami, dokud nedosáhne dokonalosti.

Vítězný soutěžní pohárek Labuť se poprvé představil během slavnosti Otevírání pramenů při zahájení hlavní lázeňské sezóny 2018.

„V našem světě vše dávno existuje, jen se to zdá být skryté,“ prohlásil autor vítězného pohárku. Vystihuje tím, z jakých ideí čerpal, když vymýšlel design pro své umělecké dílo.

Labuť byla velkou inspirací i architekta Dušana Jurkoviče. Motivy labutí použil na plastiky na hlavních vstupech dnešního hotelu Jurkovičův dům.

V sezóně 2019 přicházíme s novou variantou pohárku Labuť, a to v černé barvě. Tak jako v přírodě mají černá a bílá labuť mnoho společného, podobají se jim i naše lázeňské pohárky. Autora inspiroval tvar jejich těla a dlouhý labutí krk, který bývá mírně prohnutý do písmene S.

Pohárek Labuť vyniká jemnou kompaktní linií a originálním propojením madla a pítka, které přechází v náustek.

Pravost a originalitu lázeňských pohárků zaručuje logo autora na jeho dně.

V sezóně 2022 se naše již labutí rodina rozšířila o třetího člena - Labuť s titanovým povrchem v nádherné modré barvě. Zdravotní nezávadnost titanu je zde samozřejmostí.

Voda a modrá barva spolu tvoří dokonalou harmonii a našim léčivým vodám tak tento pohárek moc sluší.

 

Hezký dárek z lázní

Netradičně zpracované lázeňské pohárky Labuť jsou výborným suvenýrem našich hostů či návštěvníků města.

Zakoupit je můžete výhradně v zařízeních akciové společnosti Lázně Luhačovice – na recepcích hotelů Alexandria, Jurkovičův dům, Dům B. Smetany, Jestřabí, Palace, Morava a Společenský dům, dále pak v dětských léčebnách a v informačním centru.