Valašsko

Vizovice (20 km) – město s vůní slivovice 

Malebné městečko Vizovice je bránou Valašska a rodištěm valašského krále Bolka Polívky. Vizovice mají bohatou historii a řadu krásných památek. Turistům nabízejí zajímavé kulturní akce a nádhernou okolní přírodu. Vyhlášené Vizovické trnkobraní či největší rockový festival Master´s of Rock každoročně přitáhnou velké množství návštěvníků.

Zámek VizoviceZámek

Vizovický zámek představuje monumentální architekturu slohu Ludvíka XVI. Typické bohatě zdobené interiéry zámku doplňuje venkovní francouzský a anglický park. Barokní, rokokový a empírový nábytek zámku je původní. Památka se pyšní rozsáhlými sbírkami obrazů nizozemských malířů a porcelánu. V zámecké čokoládovně mohou návštěvníci ochutnat výbornou čokoládu vyrobenou přímo ve Vizovicích.

 
Vizovické pečivo

Od 19. století se ve Vizovicích vyrábí jedinečné figurální pečivo. Původně se peklo jen na vánoční a velikonoční svátky. Každá figurka je vyrobena ze dvou základních surovin – vody a mouky – a má svůj symbolický význam. Originální pečivo je zajímavým dárkem či suvenýrem z Vizovic!

Distillery Land 

Ve Vizovicích sídlí světoznámá likérka R. Jelínek. Společnost RUDOLF JELÍNEK a.s. staví na tradici palírenství, kterou aktivně představuje široké veřejnosti.
Firma nabízí exkurze za poznáním historie firmy a výroby destilátů. Exkurzní trasa zahrnuje návštěvnické centrum s podnikovou prodejnou, kinosál, pěstitelskou pálenici, provoz egalizace s obřími dřevěnými sudy (zrání destilátů), stáčírnu (plnění láhví) a degustační místnost.
Během své návštěvy ochutnáte skvělou slivovici, navštívíte nejmodernější zařízení na výrobu destilátů. Součástí exkurze je expozice whisky s dubovými sudy. Z širokého sortimentu zdejších alkoholických produktů si můžete zakoupit tekutý suvenýr v místní podnikové prodejně.

Valašské Klobouky (26 km) 

Město Valašské Klobouky zaujme své návštěvníky barvitou historií, tradicemi a řadou turistických lákadel.
Dominantou města je Stará radnice, kde dnes sídlí městské muzeum. Pro návštěvníky otevřelo dvě historické expozice: Pravěk jižního Valašska a Ten klobucký súkeník, to je dobrý řemeslník! V dolní části náměstí postavili kloboučtí soukeníci další památnou budovu – Červený dům. I zde dnes sídlí muzeum, které nabízí expozice o soukenictví, nejslavnějším místním řemesle.

rozhledna VartovnaValašská „Eiffelovka" – Rozhledna Vartovna (30 km)

Jedna ze čtyř valašských rozhleden byla otevřena v roce 2009 na vrcholu Vartovna. Stojí v nadmořské výšce 635 m nad mořem, měří 37 metrů a byla postavena ze dřeva. Autorem návrhu rozhledny je architekt Ivan Bergmann. Na vyhlídku rozhledny vede točité schodiště. Vyhlídková plošina skýtá nádherný výhled na celé Valašsko, Beskydy a Vsetínské, Hostýnské a Vizovické vrchy. Při dobré viditelnosti dohlédnete až na Slovensko.

Na Vartovnu můžete vyrazit pěšky z obcí Seninka, Liptál či Prlov. Nejzajímavější trasa vede z obce Jasenná přes Mikuláštíkovo fojtství. Dřevěná stavba z roku 1748 ukrývá muzeum s expozicí o historii obce a venkovském životě.

Rozhledna Královec (32 km)

Dřevěná rozhledna byla zbudována na vrcholu Královec nad Valašskými Klobouky a měří 21,5 m. Je přístupná po celý rok a nejlépe se k ní dostanete po naučné stezce Královec. Z rozhledny vede krásná cesta po hřebeni vrcholu ke kapli na Dělanovec

Rožnov pod Radhoštěm (65 km) – Valašské muzeum v přírodě 

Valašské muzeum v přírodě Rožnov pod RadhoštěmTuristicky oblíbenou atrakcí Rožnova je nejstarší skanzen v Evropě. Valašské muzeum v přírodě uchovává originální dřevěné stavby z 18. století ve třech areálech: Dřevěné městečko, Mlýnská dolina a Valašská dědina.

Skanzen je žijícím místem a představuje lidové zvyky, tradiční jarmarky, technické, obytné a hospodářské stavby a související činnosti.

Nedaleko skanzenu má své sídlo, galerii i prodejnu výrobna svíček UNIPAR.

 

Nový Jičín (72 km) – město klobouků 

Nový Jičín - Masarykovo náměstí; foto Rudolf SuchánekNový Jičín se proslavil jako město klobouků. Město je zároveň plné památek s typickým náměstím s podloubími. Kloboukům je zasvěcena expozice muzea na novojičínském zámku s příznačným názvem Nechte na hlavě.

Nejrůznější pokrývky hlavy všech stylů a tvarů si vyzkoušíte v návštěvnickém středisku. Středisko představuje vlastní expozici, digitální zkoušírnu, ateliér a nechybí ani dětský koutek. Pamětní deska na budově návštěvnického centra připomíná smrt jednoho z nejslavnějších vojevůdců 18. století, Ernsta Gideona Laudona. V objektu centra sídlí galerie, reprezentační prodejna klobouků Tonak a stylová kavárna.

Pustevny (80 km) – dřevěné stavby lidové secese Dušana Jurkoviče Pustevny

Pustevny se nacházejí v nadmořské výšce 1018 m. Osada nedaleko mytické hory Radhošť je dostupná pěšky, na kole či na běžkách. Nesportovci mohou v Trojanovicích nasednout na lanovku a nechat se vyvézt nahoru. Dřevěné stavby ve stylu lidové secese na Pustevnách projektoval architekt Dušan Jurkovič.

Z Pusteven lze dojít na horu Radhošť, symbol zdejšího kraje. Měří 1129 metrů a nabízí krásné výhledy na Beskydy, Valašsko, Jeseníky a Malou a Velkou Fatru. V roce 1931 byla na Radhošti postavena Radegastova socha. Dnes zde najdete kapli sv. Cyrila a Metoděje, sousoší věrozvěstů, kříž a televizní vysílač.