Zlín a okolí

ZLÍN (25 km) – město s unikátní funkcionalistickou architekturou 

Muzeum jihovýchodní Moravy ve ZlíněZlín je významným průmyslovým, obchodním a kulturním centrem Východní Moravy. Krajské město získalo svůj ojedinělý funkcionalistický vzhled díky dlouholetému působení obuvnické firmy Baťa.

Dnes sídlí v původních obuvnických budovách různé instituce. Zrekonstruované tovární prostory nabízí útočiště 14|15 BAŤOVA INSTITUTU.

V objektech se nachází Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně se stálou expozicí Princip Baťa. Místní expozice představují témata typická pro Zlínský kraj: obuvnictví, animované a trikové filmy Karla Zemana a Hermíny Týrlové či cestovatele Zikmunda a Hanzelku. Turistickou atrakcí města je Zlínský mrakodrap, budova č. 21. 

Zlínský mrakodrap - Budova č. 21 Správní budova

Populární „jednadvacítka", bývalá správní budova firmy Baťa, je zlínskou turistickou atrakcí. Ve městě ji nelze přehlédnout. Mrakodrap nechal postavit J. A. Baťa koncem 30. let minulého století podle návrhu architekta Vladimíra Karfíka. Ve své době byl druhou nejvyšší budovou v Evropě. Měří 77,5 m s úctyhodnou délkou 80 m a šířkou 20 m. Dnes slouží 16. etáž objektu jako jedinečná vyhlídka na Zlín a přilehlé okolí. Ve stejném patře se nachází kavárna.

Turistickým lákadlem mrakodrapu je plně funkční výtah s klimatizací a umyvadlem. Původně sloužil šéfům baťovského koncernu jako pojízdná kancelář.
Budova prošla nákladnou rekonstrukcí a současnou tvář získala v roce 2004. V kancelářích sídlí krajský a finanční úřad. Turisté mají do objektu volný přístup a hojně ji navštěvují.

 
Kongresové centrum 
Kongresové centrum Zlín

Mnoho návštěvníků Zlína zaujme neobvyklá moderní stavba Kongresového centra. Navrhla ji světoznámá architektka a zlínská rodačka Eva Jiřičná. V kongresovém centru se pořádají kulturní, společenské a vzdělávací akce. Poskytuje zázemí pro Filharmonii Bohuslava Martinů, na jejíž koncerty pořádá zájezdy naše cestovní agentura Luhanka.

Odkaz na Zlínský architektonický manuál: https://zam.zlin.eu/ 

 

 

Zlínský filmový festival

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež je ojedinělou zlínskou kulturní událostí. Nejstarší, největší a nejvýznamnější filmový festival svého druhu na světě se koná každoročně ve Zlíně. Festival v každém ročníku uvádí na 350 snímků z více než 50 zemí světa. Od roku 2010 přesahuje návštěvnost festivalu 95.000 návštěvníků.

 
 
Památník Tomáše Bati ve Zlíně

Památník Tomáše Bati je považován za perlu světového funkcionalismu, která svým významem překračuje hranice České republiky. Jedná se o vrcholné dílo Františka Lýdie Gahury. Unikátní stavbu připomínající osobnost geniálního podnikatele, který obouval svět, můžete navštívit formou komentované prohlídky v délce cca 50 minut. Ve výkladu se dozvíte o historii a architektuře Památníku, ale i zajímavosti k životní cestě Tomáše Bati či osudu architekta F. L. Gahury.

Vše potřebné najdete na webu www.pamatnikbata.eu.

 

Zlínské filmové ateliéry

Ateliéry Bonton Zlín spravují největší archiv českých hraných filmů. Prosluly v 60. letech minulého století trikovými a animovanými filmy Karla Zemana a Hermíny Týrlové. Expozici věnovanou Zlínským filmovým ateliérům představuje muzeum 14/15 Baťova institutu. Hlavní výstavou institutu je expozice obuvi Princip Baťa s podtitulkem „Dnes fantazie, zítra skutečnost". Nedílnou součástí muzea je sbírka fotografií z cest známých cestovatelů Zikmunda a Hanzelky.

Pojďte s námi animovat vlastní krátké snímky, poznejte bohatou historii a osobnosti zlínských ateliérů, pohrajte si v Tvořivém chlívku a nahlédněte do studia animátorů na vznik nového seriálu O prasátku Lojzíkovi. Nebo si přijďte jen tak posedět u výborné kávy a něčeho dobrého na zub v naší stylové filmové kavárně. Více informací zde: https://filmovyuzel.cz/ 

Zámek Lešná, ZOO Zlín (35 km) – cesta kolem světa za jeden den Zámek Lešná

Zámek Lešná pochází z 19. století. Zaujme unikátní dřevořezbářskou výzdobou a bohatými sbírkami orientálního porcelánu. V suterénu zámku představuje své expozice Přírodovědecké muzeum. V mořských akváriích a teráriích se seznámíte s rozmanitými druhy živočichů včetně plazů.

Zámek obklopuje anglický park a volně přechází v oboru se zoologickou zahradou.

Zlínská ZOO patří k nejvyhledávanějším zoologickým zahradám v České republice. Areály jsou rozdělené podle jednotlivých kontinentů. Za jeden den podniknete cestu kolem světa a poznáte typické zástupce zvířat všech představovaných světadílů.

Unikátní zážitek nabízí tropická hala Yucatan a Zátoka rejnoků. Rejnoky si můžete nejen pohladit, ale i nakrmit krevetami.

Karibuni, nejrozsáhlejší projekt zlínské zoo v celé historii, vzniká na nově získaných pozemcích na ploše 21 hektarů. Představí oblast střední a západní Afriky, bude však mnohem víc než jen největším projektem zoo. Karibuni je naprosto nová průlomová vize, jakým směrem se má ubírat chov zvířat v lidské péči. Už ne tradiční zoo, ale atraktivní přírodní biopark maximálně přívětivý pro zvířata, který v rámci českých a slovenských zoo nebude mít obdoby. Kromě samotné přírody, kde vás opravdu přeneseme do Afriky, nabídneme i zážitkové ubytování v dokonale vybavených safari stanech.

Více informací...

  

Náš tip

Zlínsko a Luhačovicko je plné krásných míst, které byste měli objevit. Inspirujte se pro svoje výlety na webu www.zlinsko-luhacovicko.cz