Co zažít v Luhačovicích?

Luhačovicemi a jejich zeleným okolím prochází lázeňské a turistické trasy, cyklotrasy, trasy pro in-line bruslení. Nedaleká Luhačovická přehrada je ideálním místem pro aktivní odpočinek, sportovní vyžití a rybaření.

Pro zábavu a odpočinek jsme našim hostům zpřístupnili lázeňský park, který je vhodným místem pro frisbee, pétanque, kroket či jiné parkové hry.

Vydat se můžete po stopách slavného architekta D. Jurkoviče nebo za léčivými prameny. Naše cestovní agentura Luhanka pořádá pravidelné komentované procházky Luhačovicemi.

Procházet se můžete i sami za doprovodu Zvukové mapy Luhačovic. Jedná se o bedekr, který ve formátu autorských dramatizovaných rozhlasových her vykresluje Luhačovice prostřednictvím příběhů zajímavých míst a osobností.

Město je plné útulných cukráren, kaváren a restaurací. Za pěkného počasí nabízí většina podniků posezení na venkovních zahrádkách. Nechte na sebe působit klid lázeňského města a šumění fontány. Při dobré kávě či sklence vína se zaposlouchejte do kolonádního koncertu.

Přírodní léčivé prameny 

Naše lázně jsou s nimi neodmyslitelně spojeny. Společnost Lázně Luhačovice, a.s. spravuje Vincentku a 9 dalších minerálních pramenů. 

Pomáhají při lázeňské léčbě dýchacího ústrojí, pohybového ústrojí, trávicího ústrojí, oběhového ústrojí, cukrovky i rekondici po onkologické léčbě.

Využívají se k pitné kúře, inhalačním procedurám a k uhličitým koupelím.

Příjemnou procházku a ochutnávku pramenů spojte v jedno. Bude se vám k tomu hodit krásný lázeňský pohárek, který si můžete koupit na recepcích našich hotelů nebo třeba v informačním centru na lázeňské kolonádě

 

Lázeňská kolonáda 

Lázeňská kolonáda je spolu s Jurkovičovým domem nejvýznamnější stavbou v srdci lázní. Dotváří prostor založený Jurkovičem, respektuje okolní stavby a dává vyniknout dominantnímu Jurkovičovu domu.

Kolonádu v Luhačovicích ročně navštíví na jeden milion lidí. Funkcionalistická stavba Oskara Pořísky sestává ze tří objektů - Velké kolonády, haly Vincentka a Malé kolonády.

Byla prohlášena za kulturní památku České republiky. V roce 2019 prošla kolonáda a hala Vincentka kompletní revitalizací.

 

Hala Vincentka 

Hala uprostřed kolonády v sobě ukrývá nejvzácnější bohatství Luhačovic - pramen léčivé minerální vody Vincentka.

Architektonicky hodnotná hala působí po rekonstrukci světleji, je vzdušná a barevně sladěná jako před sedmdesáti lety, kdy byla postavena.

Působivá je její funkcionalistická majestátnost a architektonická čistota. Na ochozech si lze prohlédnout zajímavou expozici o historii luhačovického lázeňství, původu zdejších léčivých pramenů i proměnách této impozantní stavby.

Galerie 

Při procházce po lázeňské kolonádě narazíte na uměleckou galerii, která se nachází vedle Haly Vincentka.

Galerie se zaměřuje na obrazygrafikukresbukomorní plastikusochynástěnné tapiserie a umělecké sklo. V průběhu roku se zde konají "Malé autorské výstavy", kterých se účastní přední osobnosti naší výtvarné scény, umělci ze zahraničí i mladí talentovaní absolventi uměleckých škol. Z lázní si tak na památku můžete kromě klasických suvenýrů odvézt také opravdové umělecké dílo.

Muzeum luhačovického Zálesí 

Muzeum, které bylo založeno už v roce 1918, se zaměřuje na historii a tradice regionu luhačovického Zálesí. K vidění jsou například modrotiskové formy, zařízení interiéru, hrnčířské výrobky a fajánse, lidové kroje, obrazy na skle, polychromované plastiky a další zvykoslovné předměty. Sbírka Luhačovické muzejní společnosti je odborníky považována z hlediska výběru a uspořádání za jednu z nejkvalitnějších sbírek v českých a moravských regionálních muzeích. V muzeu vznikl Kabinet Dušana Jurkoviče, kde jsou mapovány a shromažďovány dokumenty, fotografie, literatura, trojrozměrné exponáty, studie a plány, týkající se architektovy tvorby pro Luhačovice. Doklady Jurkovičova architektonického díla doplňují jeho méně známé záznamy etnografické. Muzeum sídlí v Městském kulturním domě Elektra.

Kino 

Máte rádi filmy? Svůj lázeňský pobyt si můžete zpříjemnit třeba návštěvou kina Elektra, kde se pravidelně konají filmové projekce. Kino je součástí Městského domu kultury Elektra.