Domy "alpského" stylu z poslední čtvrtiny 19. století

Před příchodem Dušana Jurkoviče byly pro celkový charakter lázní určující domy v "alpském" stylu spolu se staršími klasicistními objekty. V řadě případů šlo o slohové kombinace sledující aktuální výtvarné principy historismu, resp. eklektismu. Reprezentovaly tak obecný kosmopolitní charakter architektury, běžné tehdy ve většině evropských lázeňských míst.

Kulturní památkaVila Pod lipami

architekt: Václav Pirchan
přestavba 1883

Vila Pod lipami je příkladem stylové přestavby staršího objektu - Slanovodského mlýna, připomínaného již v polovině 17. století. V roce 1883 byl přestavěn do dnešní podoby lázeňským správcem - stavebním mistrem Václavem Pirchanem v "alpském" stylu. Na starším zděném přízemí tak vzniklo patro pro ubytování lázeňských hostů. V prvním období budování moderních lázní (do roku 1909) byla vila "Pod lipami" centrem společenského života lázní - bydlištěm ředitele lázní a zakladatele novodobé lázeňské péče MUDr. Františka Veselého a jeho ženy Marie Calmy Veselé, operní pěvkyně a organizátorky kulturního života lázní. Skromně působící jednoduchá stavba byla v roce 1943 přeměněna na muzeum.

Vila Pod lipami byla po rekonstrukci znovu otevřená v roce 2010. Slouží původní funkci - ubytování lázeňských hostů. Pod lipami***Superior nabízí komfortní ubytování ve stylových pokojích.

Kulturní památkaVila Alpská růže

architekt: Václav Pirchan
novostavba 1883-1884

Tato vila je dnes nejcharakterističtější luhačovickou ukázkou tzv. "alpského stylu", který určoval podobu lázní ve druhé polovině 19. století za Otty Serényiho.

Dnes slouží vila původní funkci - ubytování lázeňských hostů. Vila Alpská růže**** poskytuje luxusní aparmánové ubytování. Apartmá a studia jsou zařízena replikami dobového nábytku.