Tipy naší cestovní agentury Luhanka Valašsko

Zlín - město s unikátní funkcionalistickou architekturou 

Zlín je spojený s proslulou obuvnickou firmou Baťa. Byla založena v roce 1894 a stala se důležitým mezníkem pro celé město. Spolu s architekty Gahurou, Karfíkem a Kotěrou dokázal Tomáš Baťa vytvořit unikátní architekturu ve funkcionalistickém duchu. Charakteristickými znaky jsou červené pálené cihly, ocelová okna, rovná střecha a typický železobetonový skelet.

Zlínský mrakodrap - Budova č. 21

Populární „jednadvacítka", bývalá správní budova firmy Baťa, je zlínskou turistickou atrakcí. Ve městě ji nelze přehlédnout. Mrakodrap nechal postavit J. A. Baťa koncem 30. let minulého století podle návrhu architekta Vladimíra Karfíka. Ve své době byl druhou nejvyšší budovou v Evropě. Měří 77,5 m s úctyhodnou délkou 80 m a šířkou 20 m. Dnes slouží 16. etáž objektu jako jedinečná vyhlídka na Zlín a přilehlé okolí. Ve stejném patře se nachází kavárna.
Turistickým lákadlem mrakodrapu je plně funkční výtah s klimatizací a umyvadlem. Původně sloužil šéfům baťovského koncernu jako pojízdná kancelář.
Budova prošla nákladnou rekonstrukcí a současnou tvář získala v roce 2004. V kancelářích sídlí krajský a finanční úřad. Turisté mají do objektu volný přístup a hojně ji navštěvují.

Velké kino

Neméně zajímavou památkou města Zlín je Velké kino. V předválečném Československu bylo největším kinem v republice a patrně i střední Evropě. Velké kino je uzavřeno kvůli havarijnímu stavu. Plánuje se rozsáhlá rekonstrukce, která zachová původní charakter této památkově chráněné budovy. Před Velkým kinem najdete „chodník slávy". Každý rok na něm při konání Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež přibude alespoň jedna hvězda.

Kongresové centrum 

Mnoho návštěvníků Zlína zaujme neobvyklá moderní stavba Kongresového centra. Navrhla ji světoznámá architektka a zlínská rodačka Eva Jiřičná. V kongresovém centru se pořádají kulturní, společenské a vzdělávací akce. Poskytuje zázemí pro Filharmonii Bohuslava Martinů, na jejíž koncerty pořádá zájezdy naše cestovní agentura Luhanka.

Zlínský filmový festival

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež je ojedinělou zlínskou kulturní událostí. Nejstarší, největší a nejvýznamnější filmový festival svého druhu na světě se koná každoročně ve Zlíně. Festival v každém ročníku uvádí na 350 snímků z více než 50 zemí světa. Od roku 2010 přesahuje návštěvnost festivalu 95.000 návštěvníků.

Zlínské filmové ateliéry

Ateliéry Bonton Zlín spravují největší archiv českých hraných filmů. Prosluly v 60. letech minulého století trikovými a animovanými filmy Karla Zemana a Hermíny Týrlové. Expozici věnovanou Zlínským filmovým ateliérům představuje muzeum 14/15 Baťova institutu. Hlavní výstavou institutu je expozice obuvi Princip Baťa s podtitulkem „Dnes fantazie, zítra skutečnost". Nedílnou součástí muzea je sbírka fotografií z cest známých cestovatelů Zikmunda a Hanzelky.

Zámek Lešná, ZOO Zlín (35 km) – cesta kolem světa za jeden den

Zámek Lešná pochází z 19. století. Zaujme unikátní dřevořezbářskou výzdobou a bohatými sbírkami orientálního porcelánu. V suterénu zámku představuje své expozice Přírodovědecké muzeum. V mořských akváriích a teráriích se seznámíte s rozmanitými druhy živočichů včetně plazů.

Zámek obklopuje anglický park a volně přechází v oboru se zoologickou zahradou. Zlínská ZOO patří k nejvyhledávanějším zoologickým zahradám v České republice. Areály jsou rozdělené podle jednotlivých kontinentů. Za jeden den podniknete cestu kolem světa a poznáte typické zástupce zvířat všech představovaných světadílů. Unikátní zážitek nabízí tropická hala Yucatan a Zátoka rejnoků. Rejnoky si můžete nejen pohladit, ale i nakrmit krevetami.

Vizovice (20 km) – město s vůní slivovice

Malebné městečko Vizovice je bránou Valašska a rodištěm valašského krále Bolka Polívky. Vizovice mají bohatou historii a řadu krásných památek. Turistům nabízejí zajímavé kulturní akce a nádhernou okolní přírodu. Vyhlášené Vizovické trnkobraní či největší rockový festival Master´s of Rock každoročně přitáhnou velké množství návštěvníků.

Zámek

Vizovický zámek představuje monumentální architekturu slohu Ludvíka XVI. Typické bohatě zdobené interiéry zámku doplňuje venkovní francouzský a anglický park. Barokní, rokokový a empírový nábytek zámku je původní. Památka se pyšní rozsáhlými sbírkami obrazů nizozemských malířů a porcelánu. V zámecké čokoládovně mohou návštěvníci ochutnat výbornou čokoládu vyrobenou přímo ve Vizovicích.

Vizovické pečivo

Od 19. století se ve Vizovicích vyrábí jedinečné figurální pečivo. Původně se peklo jen na vánoční a velikonoční svátky. Každá figurka je vyrobena ze dvou základních surovin – vody a mouky – a má svůj symbolický význam. Originální pečivo je zajímavým dárkem či suvenýrem z Vizovic!

Distillery Land

Ve Vizovicích sídlí světoznámá likérka R. Jelínek. Společnost RUDOLF JELÍNEK a.s. staví na tradici palírenství, kterou aktivně představuje široké veřejnosti.
Firma nabízí exkurze za poznáním historie firmy a výroby destilátů. Exkurzní trasa zahrnuje návštěvnické centrum s podnikovou prodejnou, kinosál, pěstitelskou pálenici, provoz egalizace s obřími dřevěnými sudy (zrání destilátů), stáčírnu (plnění láhví) a degustační místnost.
Během své návštěvy ochutnáte skvělou slivovici, navštívíte nejmodernější zařízení na výrobu destilátů. Součástí exkurze je expozice whisky s dubovými sudy. Z širokého sortimentu zdejších alkoholických produktů si můžete zakoupit tekutý suvenýr v místní podnikové prodejně.

Valašské Klobouky (26 km)

Město Valašské Klobouky zaujme své návštěvníky barvitou historií, tradicemi a řadou turistických lákadel.
Dominantou města je Stará radnice, kde dnes sídlí městské muzeum. Pro návštěvníky otevřelo dvě historické expozice: Pravěk jižního Valašska a Ten klobucký súkeník, to je dobrý řemeslník! V dolní části náměstí postavili kloboučtí soukeníci další památnou budovu – Červený dům. I zde dnes sídlí muzeum, které nabízí expozice o soukenictví, nejslavnějším místním řemesle.

Rozhledna Královec (32 km)

Dřevěná rozhledna byla zbudována na vrcholu Královec nad Valašskými Klobouky a měří 21,5 m. Je přístupná po celý rok a nejlépe se k ní dostanete po naučné stezce Královec. Z rozhledny vede krásná cesta po hřebeni vrcholu ke kapli na Dělanovec.

Valašská „Eiffelovka" – Rozhledna Vartovna (30 km)

Jedna ze čtyř valašských rozhleden byla otevřena v roce 2009 na vrcholu Vartovna. Stojí v nadmořské výšce 635 m nad mořem, měří 37 metrů a byla postavena ze dřeva. Autorem návrhu rozhledny je architekt Ivan Bergmann. Na vyhlídku rozhledny vede točité schodiště. Vyhlídková plošina skýtá nádherný výhled na celé Valašsko, Beskydy a Vsetínské, Hostýnské a Vizovické vrchy. Při dobré viditelnosti dohlédnete až na Slovensko.

Na Vartovnu můžete vyrazit pěšky z obcí Seninka, Liptál či Prlov. Nejzajímavější trasa vede z obce Jasenná přes Mikuláštíkovo fojtství. Dřevěná stavba z roku 1748 ukrývá muzeum s expozicí o historii obce a venkovském životě.

Rožnov pod Radhoštěm (65 km) – Valašské muzeum v přírodě

Turisticky oblíbenou atrakcí Rožnova je nejstarší skanzen v Evropě. Valašské muzeum v přírodě uchovává originální dřevěné stavby z 18. století ve třech areálech: Dřevěné městečko, Mlýnská dolina a Valašská dědina. Skanzen je žijícím místem a představuje lidové zvyky, tradiční jarmarky, technické, obytné a hospodářské stavby a související činnosti. Nedaleko skanzenu má své sídlo, galerii i prodejnu výrobna svíček UNIPAR.

Nový Jičín (72 km) – město klobouků

Nový Jičín se proslavil jako město klobouků. Město je zároveň plné památek s typickým náměstím s podloubími. Kloboukům je zasvěcena expozice muzea na novojičínském zámku s příznačným názvem Nechte na hlavě.

Nejrůznější pokrývky hlavy všech stylů a tvarů si vyzkoušíte v návštěvnickém středisku. Středisko představuje vlastní expozici, digitální zkoušírnu, ateliér a nechybí ani dětský koutek. Pamětní deska na budově návštěvnického centra připomíná smrt jednoho z nejslavnějších vojevůdců 18. století, Ernsta Gideona Laudona. V objektu centra sídlí galerie, reprezentační prodejna klobouků Tonak a stylová kavárna.

Pustevny (80 km) – dřevěné stavby lidové secese Dušana Jurkoviče

Pustevny se nacházejí v nadmořské výšce 1018 m. Osada nedaleko mytické hory Radhošť je dostupná pěšky, na kole či na běžkách. Nesportovci mohou v Trojanovicích nasednout na lanovku a nechat se vyvézt nahoru. Dřevěné stavby ve stylu lidové secese na Pustevnách projektoval architekt Dušan Jurkovič.

Z Pusteven lze dojít na horu Radhošť, symbol zdejšího kraje. Měří 1129 metrů a nabízí krásné výhledy na Beskydy, Valašsko, Jeseníky a Malou a Velkou Fatru. V roce 1931 byla na Radhošti postavena Radegastova socha. Dnes zde najdete kapli sv. Cyrila a Metoděje, sousoší věrozvěstů, kříž a televizní vysílač.

Štramberská Trúba (80 km) – zřícenina hradu s vyhlídkou

Dominantou městečka Štramberk je zřícenina hradu. Pro gotickou věž hradu, areál a přilehlá opevnění se ujal název Trúba. Po dřevěném schodišti lze vystoupat na vyhlídkový ochoz, odkud je nádherný výhled na městečko Štramberk a přilehlé okolí.