Objevte Východní Moravu

V úterý se s námi projděte „Po stopách Dušana Jurkoviče“ – komentovanou procházku zajišťuje naše Informační centrum.

Potom si třeba vychutnejte kávu a zákusek v lázeňské cukrárně nebo se projděte k Luhačovické přehradě (možnost půjčit si šlapadla). 

V dalších dnech můžete vybírat z široké nabídky výletů. Některé z nich můžete absolvovat s naší cestovní agenturou Luhanka. Kam a kdy s námi můžete vyrazit, zjistíte v KALENDÁŘI AKCÍ

 

Nevíte, kam dřív vyrazit? Inspirujte se ve videu s nejzajímavějšími turistickými tipy.

Tipy na výlety ve směru: Vizovice | Zlín | Rožnov pod Radhoštěm | Pustevny 

Vizovice - 20 km  

Vizovický zámek představuje monumentální architekturu slohu Ludvíka XVI. Typické bohatě zdobené interiéry zámku doplňuje venkovní francouzský a anglický park. Barokní, rokokový a empírový nábytek zámku je původní. Památka se pyšní rozsáhlými sbírkami obrazů nizozemských malířů a porcelánu. V zámecké čokoládovně mohou návštěvníci ochutnat výbornou čokoládu vyrobenou přímo ve Vizovicích.

Ve Vizovicích sídlí světoznámá likérka R. Jelínek. Společnost RUDOLF JELÍNEK a.s. staví na tradici palírenství, kterou aktivně představuje široké veřejnosti.
Firma nabízí exkurze za poznáním historie firmy a výroby destilátů.  

Zlín – 25 km  

Zlín je významným průmyslovým, obchodním a kulturním centrem Východní Moravy. Krajské město získalo svůj ojedinělý funkcionalistický vzhled díky dlouholetému působení obuvnické firmy Baťa.

Ve Zlíně sídlí i Muzeum jihovýchodní Moravy, které nabízí spoustu expozic – např. komentované prohlídky zlínského mrakodrapu „21“ s vyhlídkovou terasou. Do muzea mají naši klienti se slevovými kupóny 50% slevu na vstupné.

ZOO Zlín patří k nejvyhledávanějším zoologickým zahradám v České republice. Unikátní zážitek nabízí tropická hala Yucatan a Zátoka rejnoků. Rejnoky si můžete nejen pohladit, ale i nakrmit krevetami. 

Rožnov pod Radhoštěm – 70 km  

Turisticky oblíbenou atrakcí Rožnova je nejstarší skanzen v Evropě. Valašské muzeum v přírodě uchovává originální dřevěné stavby z 18. století ve třech areálech: Dřevěné městečko, Mlýnská dolina a Valašská dědina. 

Pustevny – 90 km 

Pustevny se nacházejí v nadmořské výšce 1018 m. Osada nedaleko mytické hory Radhošť je dostupná pěšky, na kole či na běžkách. Nesportovci mohou v Trojanovicích nasednout na lanovku a nechat se vyvézt nahoru. Dřevěné stavby ve stylu lidové secese na Pustevnách projektoval architekt Dušan Jurkovič.

Z Pusteven lze dojít na horu Radhošť, symbol zdejšího kraje. Měří 1129 metrů a nabízí krásné výhledy na Beskydy, Valašsko, Jeseníky a Malou a Velkou Fatru. V roce 1931 byla na Radhošti postavena Radegastova socha. Dnes zde najdete kapli sv. Cyrila a Metoděje, sousoší věrozvěstů, kříž a televizní vysílač.

Tipy na výlety ve směru: Modrá | Velehrad | Baťův kanál | zámek Buchlovice | hrad Buchlov | Strážnice 

Modrá 

Obec leží 2 km od Velehradu a láká turisty na expozici Živá voda a historický Archeoskanzen.

Archeoskanzen Modrá představuje slovanské opevněné sídliště z doby Velké Moravy. Návštěvníci se seznámí s každodenním životem skanzenu, tavením kovů, výrobou keramiky a zemědělských produktů i nepřestávajícím archeologickým výzkumem. Skanzen pravidelně připravuje naučná představení a různé programy. 

V Expozici Živé vody poznáte vodní i rostlinný život řeky Moravy. Návštěvníci mohou sledovat život pod vodní hladinou přes prosklenou stěnu. V nejdelším evropském proskleném tunelu ve volné přírodě mají možnost pozorovat různé sladkovodní ryby.

Velehrad 

Velehrad s bazilikou Nanebevstoupení Panny Marie je nejvýznamnějším poutním místem na Moravě. Váží se k němu jména slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

V roce 1990 Velehrad navštívil papež Jan Pavel II. Nádherně zdobené interiéry a vzácné varhany z 18. století činí z velehradské baziliky turisticky poutavé místo.

Baťův kanál 

Po 52 km dlouhém kanálu se pořádají vyhlídkové plavby – se slevovou knížkou ušetříte 25 % na půjčení lodi Carolina v www.pujcovnalodi.cz

Tento výlet pravidelně organizuje i naše cestovní agenturou Luhanka - jako komentovanou plavbu po říčním úseku Baťova kanálu u skleničky vína od slováckých vinařů. Termíny najdete v KALENDÁŘI AKCÍ

Zámek Buchlovice 

Tento barokní zámek patří k významným šlechtickým sídlům Evropy. Zámek proslavily rozsáhlé umělecké sbírky i jeho role v dějinách habsburské monarchie. Zámek obklopuje anglický park s mnoha vzácnými dřevinami. Od září do června zde probíhá výstava fuchsií.

Hrad Buchlov 

Buchlov patří k nejstarším hradům v České republice. Byl postaven v první polovině 13. století. Původní architektonické prvky hradu zůstaly zachovány dodnes. Hrad Buchlov je nejvýraznější dominantou moravského Slovácka. Spolu s kaplí svaté Barbory tvoří oddechové a kulturní srdce oblasti.

Oficiální stránky hradu: https://www.hrad-buchlov.cz/cs

Tipy na výlety ve směru: Kroměříž | Olomouc 

Kroměříž 

Kroměříži se pro unikátní soubor architektonických památek a půvabných zahrad přezdívá „hanácké Athény“. Od roku 1999 je barokní město zapsáno do seznamu chráněných památek UNESCO.
Město se pyšní arcibiskupským zámkem s překrásně zdobenými sály a zámeckou obrazárnou. Krásu města podtrhují kroměřížské zahrady a podzámecký anglický park s exotickými dřevinami. 

Olomouc 

Olomouc je druhou největší památkovou rezervací v České republice. V historickém centru města stojí impozantní barokní Sloup Nejsvětější Trojice, který zapsal Olomouc do seznamu UNESCO. K nejvýznamnějším světským památkám patří radnice s orlojem z roku 1519. Četné církevní památky nejlépe reprezentuje gotická katedrála sv. Václava. Chrám sv. Mořice ukrývá největší varhany ve střední Evropě.

Nejznámější poutní místo na Hané, Svatý Kopeček s bazilikou Navštívení Panny Marie, najdete 5 km od Olomouce.